MENU

wegetariańskie

bez glutenu

bez laktozy

ZUPY

Rybna zupa prowansalska z pieczonym łososiem i owocami morza

Francuska zupa z ryb, owoców morza i warzyw w bulionie z pesto prowansalskim – aromatyczna i sycąca.

porcja 300 ml – 48,-

waza 1200 ml – 135,-


Rosół z KACZKI Z makaronem

Tradycyjny polski bulion z kaczki benedyktyńskiej z warzywami, makaronem i kurczakiem – sycący i rozgrzewający.

porcja 300 ml – 28-

waza 1200 ml – 75,-


Flaki wołowe po pomorsku

Danie klasycznej kuchni polskiej, które powstaje z duszonych w bulionie mięsnym podrobów wołowych z ziołami.

porcja 300 ml – 35,-

waza 1200 ml – 95,-


Zupa podgrzybkowa z całych grzybów

Aromatyczna zupa na bulionie warzywnym z całymi podgrzybkami, gotowana długo na wolnym ogniu dla intensywnego smaku.

porcja 300 ml – 36,-

waza 1200 ml – 95,-


Krem z pieczonych pietruszek z grissini

Krem z pieczonych pietruszek o aksamitnej konsystencji, podany z chrupiącymi paluchami grissini.

porcja 300 ml – 30,-

waza 1200 ml – 73,-



SAŁATY

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Grillowana pierś z kurczaka na sałatach z sosem musztardowo – miodowym, podana z ciepłą grzanką – lekka i aromatyczna.

48,-


Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami Black Tiger na maśle i winie, z melonem, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i świeżymi sałatami. Całość dopełnia wyrazisty dressing ostrygowo – balsamiczny.

62,-


Sałatka z camembertem i gruszką

Camembert, kompozycja sałat i karmelizowana gruszka z orzechami w sosie balsamico.

62,-


PRZYSTAWKI

Krewetki black tiger w pesto bazyliowym

Krewetki smażone na maśle z pesto bazyliowym, czosnkiem i winem, podane z chrupiącą bagietką – prawdziwa uczta smaku.

66,-


Carpaccio z łososia

Delikatny łosoś marynowany według naszej receptury, na toście francuskim, z sosem wasabi, który nadaje daniu wyrazisty, pikantny smak.

64,-


Tatar wołowy

Tatar wołowy, doprawiony aromatycznymi przyprawami i dodatkami – klasyczna przekąska.

58,-


Tatar z łososia marynowanego

Drobno posiekany łosoś marynowany z oliwą, kaparami, sosem tatarskim i bagietką.

68,-


Deska mięsnych wyrobów z naszej wędzarni

Deska mięs świeżo wędzonych w naszej wędzarni, przygotowanych tradycyjnie i podanych na drewnianej desce.

82,-


Deska serów kaszubskich z owocami

Regionalne sery o różnych smakach: naturalny, orzech włoski, kozi, rzutka, oliwki, żurawina, czarnuszka, suszone pomidory.

82.-


Deska mięs wędzonych i serów kaszubskich

Połączenie na jednej desce zarówno mięs z naszej wędzarni jak i lokalnych Kaszubskich serów.

82.-


Marynowane śledzie w wiśni lub w pigwie

To danie, w którym śledzie są marynowane w wiśniach / w pigwie, dzięki czemu nabierają charakterystycznego smaku i aromatu.

29,-



RYBY

Fish & Chips

Tradycyjne brytyjskie danie – złocista, chrupiąca ryba w cieście piwnym, podawana z grubymi frytkami, surówką oraz sosami.

74,-


Sandacz z pieca z sosem borowikowym podany na leśnych grzybach i młodych sałatach

Pieczony sandacz na leśnych grzybach i cząstkach młodych ziemniaków, polany sosem borowikowym – klasyczne połączenie ryby i aromatycznych borowików. Surówka sezonowa.

86,-


Łosoś z pieca w pesto bazyliowym na sosie nduja z mulami, brukselką i młodym i ziemniakami

Pieczony łosoś w pesto bazyliowym z młodymi ziemniakami i mulami, podany z pikantnym sosem nduja dla wyrazistego smaku. Surówka sezonowa.

92,-


Dorsz z pieca w sosie porowo – żurawinowym

Zapiekany dorsz na warzywach w sosie porowo-żurawinowym – intensywny smak i aromat dla wymagających smakoszy. Ziemniaczki patatki. Surówka sezonowa.

82,-


Mule w pesto prowansalskim na maśle i winie (40 szt.)

Mule duszone w maśle, winie i ziołach prowansalskich, podane z ciepłą grzanką – delikatne i aromatyczne danie.

82,-



MIĘSA

Golonka wi eprzowa po pomorsku w piwie i pomidorach

Golonka wieprzowa po pomorsku duszona w piwie i pomidorach – soczysta, aromatyczna i pełna regionalnego smaku. Podana z ziemniakami lub z pieczywem, musztardą i chrzanem.

78,-


Pierś z kaczki z pieca z sosem tymiankowym

Pieczona pierś z kaczki w przyprawach, podana na selerze z imbirem i miodem, z aromatycznym sosem tymiankowym. Surówka sezonowa.

84,-


Stek z polędwicy wołowej

Stek z polędwicy wołowej podany na gorącym sizzler’rze z pieczarkami i pieczonym pomidorem – klasyka dla miłośników mięsa. Surówka sezonowa.

142,-


Polędwiczki wieprzowe z pieca w słodkim chili

Pieczone polędwiczki wieprzowe na karmelizowanej papryce w słodkim chili, podane z kaszą kuskus z rejonu Morza Czerwonego. Surówka sezonowa.

75,-


Kotlet schabowy z kością, smażony na smalcu

Tradycyjny kotlet schabowy z kością, smażony na smalcu. Podany z ziemniakami, kapustą zasmażaną i salsą z ogórka kiszonego.

72,-


Pierogi własnego wyrobu z mięsem i okrasą z cebuli

Domowe pierogi z mięsem, podane z okrasą z cebulki – tradycyjny, pełen smaku klasyk kuchni polskiej.

46,-


De ’ volaille

De’volaille – soczysty filet z kurczaka z masłem, panierowany i smażony na złoto. Podany z frytkami i surówką sezonową. Klasyczny smak od 50 lat, który zawsze wraca na talerz.

68,-



WEGETARIAŃSKIE

Boczniaki, podane na bagietce i sałacie

Grzyby duszone na maśle i winie, podane ze świeżo pieczoną bagietką i sałatą dla orzeźwiającego akcentu.

44,-


Pierogi własnego wyrobu ukraińskie – 8 szt.

Pierogi ukraińskie z farszem z ziemniaków, twarogu i cebulki, podane ze smażoną cebulką i śmietaną.

46,-


Pierogi własnego wyrobu z twarogiem – 8 szt.

Pierogi własnego wyrobu z delikatnym farszem z twarogu, podane z aromatycznym musem malinowym.

46,-


Pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem – 8 szt.

Pierogi ze szpinakiem i parmezanem w delikatnym cieście – idealne dla miłośników zdrowego i aromatycznego jedzenia.

46,-


Kotlet wegański

Roślinny kotlet na bazie kalafiora i brokuła z soczewicą i pietruszką, podany na sałacie skropionej cytryną.

46,-



DLA DZIECI

Nuggetsy z kurczaka własnego wyrobu z frytkami, surówką i sosem.

Domowe nuggetsy z kurczaka, podawane z chrupiącymi frytkami, orzeźwiającą surówką oraz sosem według wyboru. Surówka sezonowa.

42,-


Pierogi własnego wyrobu z twarogiem, sosem waniliowym i owocami.

Pierogi z serem z musem malinowym i owocami – tradycyjny smak w słodkiej,
wyjątkowej odsłonie.

33,-


DESERY

Puchar lodowy z gorącymi malinami

Puchar lodowy, polany gorącymi malinami i dodatkami. Połączenie chłodu i ciepła, które rozpieszcza podniebienie.

39,-


Beza Pavlova

Lekka i puszysta beza Pavlova z dodatkiem kremowego mascarpone i wiśniami – to wyjątkowy deser dla miłośników słodkości.

36,-


Fondant czekoladowy z gorącymi wiśniami

Gorące ciasto z płynną czekoladą, kontrastującą z kwaśnymi wiśniami – deser o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji.

36,-


Szarlotka domowa na ciepło z gałką loda

Domowa szarlotka na ciepło, podana z gałką lodów. Klasyczny deser w najlepszym wydaniu.

39,-



NAPOJE GORĄCE
  • Herbata czarna / zielona / owocowa
    • filiżanka – 15,-
    • dzbanek – 20,-
  • Latte Macchiatto – 20,-
  • Cappuccino – 20,-
  • Espresso / doppio
    • 13,- / 18,-
  • Americano – 16,-
  • Frappe – 26,-
NAPOJE ZIMMNE
  • Woda Perlage musująca 330ml / 700ml
    • 14,- / 22,-
  • Woda Cisowianka niegazowana 330ml / 700ml
    • 14,- / 22,-
  • Coca Cola / Cola Zero / Fanta / Sprite Kinley
    • 250ml – 15,- / 850ml – 33,-
  • Soki różne
    • 250ml – 15,- / 1L – 33,-
  • Sok wyciskany 200ml – 25,-
  • Koktajle bezalkoholowe 200ml – 26,-

PIWO

Regionalny browar Kaszub
Lager, Pszeniczny, Truskawkowy, Piernikowy, IPA 0%, Smakowy 0%

Żywiec / Corona Extra / Corona 0%

20,-


DRINKI
  • Rose Spritz – 30,-
  • Aperol Spritz – 36,-
  • Whisky Sour – 32,-
  • Mojito – 34,-
  • Cuba Libre – 32,-
  • Mint Spritz – 30,-
  • Błękitna laguna – 29,-
  • Sex on the beach – 31,-
  • Orange Campari – 32,-

ALKOHOLE INNE – 40ml
  • Gin – 20,-
  • Rum – 20,-
  • Malibu – 17,-
  • Tequila – 26,-
  • Cognac Hennessy V.S. – 44,-
  • Metaxa – 17,-
  • Bailey’s -17,-
  • Jagermeister -17,-
  • Nalewka kraftowa (czarny bez, pigwa, czarna porzeczka, malina)
    • 18,-

WERMUTY

Martini Bianco / Rosso

100ml – 20,-


WÓDKI – 40ml / 0,5L
  • Biały Bocian – 16,- / 140,-
  • Finlandia – 17,- / 150,-
  • Absolut – 18,- / 160,-
  • Pan Tadeusz – 16,- / 140,-
  • Gessler (ziemniaczana, 4 x destylowana)- 17,- / 150,-

WHISKY – 40 ml / 0,7L
  • Ballantine’s – 18,- / 210,-
  • Jack Daniel’s – 21,- / 270,-
  • Chivas Regal „12” – 22.- / 290,-
  • Glenfiddich „12” – 42,- / 690,-
  • Jameson – 19,- / 220,-
  • Johnnie Walker „12” – 22,- / 280,-

Rezerwacja

tel.: 58 620 06 48, 58 620 32 53

tel.: 58 620 06 48

restauracja@rozawiatrow.com.pl

Zapraszamy w godzinach

Restauracja 12:30 – 18:00

dyskoteki
piątki 18:00-1.00
sobota 19:00-02.00

biuro czynne od 11:00

NR konta do wpłat bankowych
(po wcześniejszych ustaleniach):

Róża Wiatrów Restauracja s.c.

Santander Bank Polska
24 1090 1102 0000 0000 1013 2485