MENU

ZUPY

Rybna zupa prowansalska z pieczonym łososiem i owocami morza

Zupa rybna prowansalska z dodatkiem owoców morza to aromatyczne danie kuchni francuskiej, w którym soczyste kawałki ryb, mięsiste owoce morza oraz warzywa są gotowane w bulionie z dodatkiem ziół prowansalskich. To wspaniałe po łączenie składników sprawia, że zupa ta jest idealnym wyborem dla miłośników kuchni morskiej i francuskiej.

porcja 300 ml – 34,-

waza 1200 ml – 100,-


Rosół z makaronem i kawałkami kurczaka

Rosół z makaronem i cząstkami kurczaka to popularna i tradycyjna polska zupa. Jest to bulion z warzywami, mięsem kurczaka i dodatkiem makaronu. Zupa ta doskonale rozgrzewa w chłodne dni i dobrze syci.

porcja 300 ml – 18,-

waza 1200 ml – 54,-


Flaki wołowe po warszawsku

Flaki wołowe po warszawsku to danie klasycznej kuchni polskiej, które powstaje z pod smażonychna złoty kolor podrobów (przede wszystkim żołądków) i ziemniaków, zalanych bulionem mięsnym, przyprawionych ziołamiora z suszonymi warzywami. Całość dusi się na wolnym ogniu, co powoduje, że flaki są miękkie i aromatyczne.

porcja 300 ml – 23,-

waza 1200 ml – 69,-


Zupa podgrzybkowa z całych grzybów

Zupa pod grzybkowa z całych grzybów gotowana na wolnym ogniu to danie, które powstaje na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, w którym gotowane są świeże podgrzybki w całości. Długi czas gotowania na wolnym ogniu powoduje, że zupa nabiera intensywnego smaku i aromatu grzybów.

porcja 300 ml – 26,-

waza 1200 ml – 78,-


SAŁATY

Pierś z kurczaka z naszej wędzarni, na zielonej sałacie pak-choy z lekkim sosem czosnkowym

To danie składa się z wędzonej piersi z kurczaka, podanej na zielonej sałacie pakchoi, skropionej sosem czosnkowym oraz z ciepłej grzanki. Zielona sałata pakchoi ma delikatny smak, który doskonale łączy się z wędzonym mięsem oraz z lekkim sosem czosnkowym. Wszystkie te składniki doskonale ze sobą współgrają i tworzą smaczne, lekkie i pożywne danie, które będzie idealne na lekką obiadokolację lub na lunch.

37,-


Ceviche z dorsza bałtyckiego na sałatach ze świeżym dressingiem miodowo-limonkowym oraz grzanką korzenną

Ceviche z dorsza bałtyckiego na sałatach z dressingiem miodowo-limonkowym to danie z kuchni peruwiańskiej, składające się z surowego dorsza marynowanego w soku z limonki i podawanego na sałatach, skropionych dressingiem z miodu i limonki, podane z korzenną grzanką.

36,-


Świeżo marynowane raki z orzeźwiającym dressingiem

To orzeźwiające danie składa się z delikatnych szyjek ze świeżo rozbieranych raków, które zostały za marynowane w mieszance aromatycznej kolendry i soku z limonek. Połączenie tych składników tworzy wyjątkowy, świeży smak, który idealnie komponuje się z białym winem, tworząc doskonałe danie na letni wieczór.

42,-


PRZYSTAWKI

Krewetki w aromatycznym pesto bazyliowym, podsmażane na maśle z czosnkiem i białym winie, podane ze świeżą bagietką

Nasze krewetki w świeżym pesto bazyliowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Krewetki są delikatnie podsmażane na maśle ze świeżym pesto bazyliowym, czosnkiem i białym winem, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Podajemy je z chrupiącą bagietką, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem krewetek.

54,-


Carpaccio z łososia na toście francuskim z sosem wasabi

Carpaccio z łososia na cieście francuskim to eleganckie danie, które z pewnością za chwyci smakoszy ryb. Cienko pokrojony łosoś, delikatny i pełen smaku, serwowany jest na toście francuskim. Dodatkowo, danie podawane jest z ostrym sosem wasabi, który doskonale komponuje się z łososiem, nadając mu pikantnego smaku.

42,-


Tatar z łososia marynowanego

Carpaccio z łososia to danie , w którym delikatne kawałki łososia są układane na chrupkiej sałacie w cienkich plasterkach.

52,-


Tatar wołowy

Tatar wołowy to danie mięsne, które składa się z drobno posiekanej polędwicy wołowej wymieszanej z aromatycznymi przyprawami i dodatkami.

48,-


Deska mięsnych wyrobów z naszej wędzarni

Deska mięsnych wyrobów z naszej wędzarni to danie mięsne,
które składa się z różnych rodzajów wędlin i mięs, przygotowanych w tradycyjny sposób, zużyciem wędzarni i naturalnych przypraw. Wszystkie elementy są dokładnie pokrojone i podane na drewnianej desce.

68,-


Deska serów z owocami

Deska różnych serów to idealna propozycja dla miłośników sera, którzy chcą spróbować różnych jego odmian i cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem.

68.-


Marynowane śledzie w wiśni oraz w pigwie

To danie, w którym śledzie są marynowane w wiśniach / w pigwie, dzięki czemu nabierają charakterystycznego smaku i aromatu.

26,-


RYBY

Fish & Chips

Tradycyjne brytyjskie danie – złocista, chrupiąca ryba w cieście piwnym, podawana z grubymi frytkami, surówką oraz sosami.

58,-


Sandacz z pieca z sosem borowikowym podany na leśnych grzybach i młodych sałatach

Soczysty pieczony sandacz, podawany na łożu z leśnych grzybów i delikatnych młodych ziemniaków, polany aromatycznym sosem borowikowym. To danie dla miłośników połączenia klasycznych smaków ryby i grzybów, wzbogaconych dodatkowo aromatem ziemniaków i borowików.

60,-


Łosoś z pieca w pesto bazyliowym na sosie nduja z mulami, brukselką i młodym i ziemniakami

Świeży łosoś, upieczony w pesto bazyliowym, serwowany z delikatnymi młodym i ziemniakami i mulami. Danie uzupełnia intensywny, lecz wyważony sos nduja, którego ostrość doskonale komponuje się z łososiem tworząc niepowtarzalny bukiet.

78,-


Dorsz z pieca w sosie porowo – żurawinowym

Delikatny dorsz, upieczony na łożu z warzyw, które nadając mu intensywnego smaku i aromatu. Do dania podawany jest pikantny sos porowo – żurawinowy, który wzbogaca smak ryby i podkreśla nuty warzyw. Całość tworzy harmonijne danie, które zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

64,-


Mule w pesto prowansalskim na maśle i winie

To pyszne danie z muli, które zostały podsmażone w aromatycznej mieszance ziół prowansalskich w maśle i winie. Delikatny smak małży świetnie komponuje się z aromatami prowansalskimi, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Zaserwujemy je z ciepłą grzanką.

62,-


MIĘSA

Golonka z dzika w sosie jałowcowym z rozmarynem na pieczonych warzywach z plastrem boczku z naszej wędzarni i marynowanym i buraczkami.

Klasyczna dziczyzna i przyprawy tworzą niezapomniany smak w naszej delikatnie pieczonej golonce z dzika. Aromatyczny sos jałowcowy z dodatkiem rozmarynu doskonale do niej pasuje i podkreśla jej wyjątkowy bukiet. Podajemy ją na warzywach pieczonych z chrupiącym boczkiem z naszej wędzarni i delikatnie marynowanymi buraczkami, które dodają nieco słodko – kwaśnego smaku i kolorytu temu wyjątkowemu daniu.

66,-


Pierś z kaczki z pieca na selerze z imbirem i miodem z sosem tymiankowym.

Nasza soczysta pierś z kaczki jest pieczona w specjalnej mieszance przypraw, co nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Podajemy ją na delikatnym selerze z imbirem i miodem, który dodaje słodyczy i doskonale komponuje się z mięsem. Nasz sos tymiankowy, przygotowany z aromatycznych ziół, podkreśla smaki aromat kaczki.

64,-


Stek z polędwicy wołowej podany na rozgrzanym sizzlerze z pieczarkami i pieczonym pomidorem.

Soczysta polędwica wołowa, idealnie wypieczona na rozgrzanej płycie sizzlera, podana z aromatycznymi pieczarkami i soczystym, pieczonym pomidorem. To danie dla miłośników klasycznej kuchni mięsnej, którzy szukają perfekcyjnego połączenia smaków i tekstur.

96,-


Polędwiczki wieprzowe z pieca na karmelizowanych paprykach w słodkim chili z kaszą kuskus.

Soczyste polędwiczki wieprzowe są pieczone w piecu, a następnie podawane na
karmelizowanych paprykach w słodkim chili. Danie to jest uzupełnione kaszą kuskus, która idealnie komponuje się ze smakiem mięsa. Idealne dla miłośników wykwintnych dań mięsnych i orientalnych smaków.

58,-


ROŚLINNE

Boczniaki duszone w maśle i winie, podane z wegańskim świeżo pieczonym pieczywem i sałatą

Grzyby duszone są na maśle i białym winie, dzięki czemu zachowują swoją naturalną delikatność i konsystencję. Całość podawana jest z kawałkiem świeżo pieczonego, wegańskiego chleba. Danie uzupełnia także świeża sałata, która nadaje mu orzeźwiającego charakteru.

34,-


Pierogi własnego wyrobu z soczewicą

Nasze pierogi z soczewicą to idealne połączenie tradycyjnego smaku z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. Delikatne ciasto pierogowe jest wypełnione aromatycznym farszem z soczewicy.

36,-


Pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem.

Nasze pierogi ze szpinakiem to idealny wybór dla miłośników zdrowego jedzenia. Delikatne ciasto pierogowe jest wypełnione aromatycznym farszem ze szpinaku i
parmezanu.

36,-


DLA DZIECI

Nuggetsy z kurczaka własnego wyrobu z frytkami, surówką i sosem.

Domowe nuggetsy z kurczaka, podawane z chrupiącymi frytkami, orzeźwiającą surówką oraz sosem według wyboru.

37,-


Pierogi własnego wyrobu z twarogiem, sosem waniliowym i owocami.

Nasze pierogi z serem to tradycyjny przepis, przygotowany z naturalnych składników i podany z delikatnym sosem waniliowym oraz owocami, które sprawiają, że smak dania jest jeszcze bardziej wyjątkowy.

26,-


DESERY

Tort Sachera z gorącymi malinami.

Delikatny i wilgotny Tort Sachera z dodatkiem gorących malin to prawdziwy rarytas
dla miłośników czekolady. Wierzch tortu pokryty jest gładką i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem malin.

25,-


Beza Pavlova

Lekka i puszysta beza Pavlova z dodatkiem kremowego mascarpone i wiśniami to
wyjątkowy deser dla miłośników słodkości.

25,-


Fondant czekoladowy z gorącymi wiśniami

Po przekrojeniu ciasta wylewa się rozpływająca się w ustach czekolada, która
idealnie kontrastuje z kwaśnymi wiśniami. To deser, który podawany jest na gorąco.

25,-


Banana toffi.

Banan polany gęstym, aromatycznym karmelem, podany z lodami waniliowymi to
propozycja dla miłośników deserów o słodkim aromacie. Gorący karmel idealnie
kontrastuje z zimnymi lodami, tworząc niepowtarzalny smakowy duet.

25,-


NAPOJE GORĄCE
  • Herbata czarna / zielona / owocowa
    • filiżanka – 12,-
    • dzbanek – 16,-
  • Latte Macchiatto – 17,-
  • Cappuccino – 16,-
  • Espresso / doppio
    • 10,- / 14,-
  • Americano – 13,-
  • Frappe – 22,-
  • Irish coffee – 34,-
NAPOJE ZIMMNE
  • Woda mineralna 330ml / 700ml
    • 13,- / 20,-
  • Coca Cola / Cola Zero / Fanta / Sprite Kinley
    • 250ml – 13,- / 850ml – 30,-
  • Sok
    • 250ml – 13,- / 1L – 30,-
  • Sok wyciskany 200ml – 25,-
  • Koktajle bezalkoholowe 200ml – 22,-

PIWO

Złote Lwy / Porter / Marango / Pszeniczniak / Czarny Bez / Żywiec / Warka Strong

IPA 0% / Zanzi 0%

20,-


DRINKI
  • Aperol Spritz – 39,-
  • Błękitna laguna – 29,-
  • Whisky Sour – 32,-
  • Mojito – 34,-
  • Espresso Martini – 33,-
  • Sex on the beach – 39,-
  • Orange Campari – 32,-
  • Negroni – 37,-
  • Cuba Libre – 30,-

ALKOHOLE INNE – 40ml
  • GinGordon’s – 19,-
  • Rum Havana Especial – 19,-
  • Malibu – 16,-
  • Tequila Olmeca Gold / Silver
    • 25,-
  • Cognac Hennessy V.S. – 45,-
  • Metaxa – 16,-
  • Bailey’s -16,-
  • Jagermeister -16,- / 250,- (0,7L)
  • Nalewka własnej produkcji
    • 20,-

WERMUTY

Martini Bianco / Rosso / Extra Dry / Fiero

100ml – 19,-


WÓDKI – 40ml / 0,5L
  • Belvedere – 26,- / 305,-
  • Finlandia – 15,- / 165,-
  • Pan Tadeusz – 13,- / 145,-
  • Biały Bocian – 13,- / 145,-
  • Baczewski – 16,- / 180,-
  • Absolut – 15,- / 165,-

WHISKY – 40 ml / 0,7L
  • Glenfiddich „12” – 42,- / 690,-
  • Chivas Regal „12” – 24.- / 380,-
  • Johnnie Walker „12” – 23,- / 360,-
  • Ballantine’s „12” – 22,- / 340,-
  • Famous Grouse – 19,- / 300,-
  • JackDaniel’s – 23,- / 360,-
  • Jameson – 21,- / 330,-

Rezerwacja

tel.: 58 620 06 48, 58 620 32 53

tel.: 586 200 648

restauracja@rozawiatrow.com.pl

Zapraszamy w godzinach

niedz. – czwartek 12.00-18.30
piątki 12.00-22.00
sobota 12.00-02.00

biuro czynne od 11.00

NR konta do wpłat bankowych
(po wcześniejszych ustaleniach):

Róża Wiatrów Restauracja s.c.

BZ WBK
24 1090 1102 0000 0000 1013 2485