MENU

ZUPY

Rybna zupa prowansalska z pieczonym łososiem i owocami morza

Aromatyczne danie kuchni francuskiej, w którym soczyste kawałki ryb, mięsiste owoce morza oraz warzywa są gotowane w bulionie ze świeżym pesto prowansalskim. To połączenie składników sprawia, że zupa ta jest idealnym wyborem dla miłośników owoców morza.

porcja 300 ml – 43,-

waza 1200 ml – 120,-


Rosół z KACZKI Z makaronem

Popularny i tradycyjny polski bulion z kaczki benedyktyńskiej z warzywami, podany z makaronem i kurczakiem. Zupa ta doskonale rozgrzewa w chłodne dni i dobrze syci.

porcja 300 ml – 25,-

waza 1200 ml – 65,-


Flaki wołowe po pomorsku

Danie klasycznej kuchni polskiej, które powstaje z duszonych w bulionie mięsnym podrobów wołowych z ziołami.

porcja 300 ml – 30,-

waza 1200 ml – 75,-


Zupa podgrzybkowa z całych grzybów

Zupa ta to danie, które powstaje na bazie bulionu warzywnego, w którym gotowane są świeże podgrzybki w całości. Długi czas gotowania na wolnym ogniu powoduje, że zupa nabiera intensywnego smaku i aromatu grzybów.

porcja 300 ml – 32,-

waza 1200 ml – 80,-


SAŁATY

Pierś z kurczaka z naszej wędzarni na sałatach z lekkim sosem czosnkowym

To danie składa się z wędzonej piersi kurczaka, podanej na zielonych sałatach i skropionej sosem czosnkowym oraz ciepłej grzanki.

48,-


Świeżo marynowane raki z orzeźwiającym dressingiem

To orzeźwiające danie składa się z delikatnych szyjek ze świeżo rozbieranych raków, które zostały za marynowane w mieszance aromatycznej kolendry i soku z limonek. Połączenie tych składników tworzy wyjątkowy, świeży smak, który idealnie komponuje się z białym winem, tworząc doskonałe danie na letni wieczór.

54,-


PRZYSTAWKI

Krewetki Black Tiger (10szt.) w aromatycznym pesto bazyliowym, podsmażane na maśle z czosnkiem i białym winie, bodane z świeżą bagietką.

Nasze krewetki w świeżym pesto bazyliowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Krewetki są delikatnie podsmażane na maśle ze świeżym pesto bazyliowym, czosnkiem i białym winem, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Podajemy je z chrupiącą bagietką.

58,-


Carpaccio z łososia na toście francuskim z sosem wasabi

Carpaccio z łososia na cieście francuskim to eleganckie danie, które z pewnością za chwyci smakoszy ryb. Cienko pokrojony łosoś, delikatny i pełen smaku, serwowany jest na toście francuskim. Dodatkowo, danie podawane jest z ostrym sosem wasabi, który doskonale komponuje się z łososiem, nadając mu pikantnego smaku.

49,-


Tatar z łososia marynowanego

Drobno posiekany łosoś marynowany z oliwą, kaparami, sosem tatarskim i bagietką.

59,-


Tatar wołowy

Tatar wołowy to danie mięsne, które składa się z drobno posiekanej polędwicy wołowej wymieszanej z aromatycznymi przyprawami i dodatkami.

56,-


Deska mięsnych wyrobów z naszej wędzarni

Deska mięsnych wyrobów z naszej wędzarni to danie mięsne,
które składa się z różnych rodzajów wędlin i mięs, przygotowanych w tradycyjny sposób, zużyciem wędzarni i naturalnych przypraw. Wszystkie elementy są dokładnie pokrojone i podane na drewnianej desce.

78,-


Deska serów kaszubskich z owocami

Sery z naszego regionu o różnych smakach, takich jak: naturalny, orzech włoski, kozieradka, czarne oliwki, żurawina, czarnuszka, suszone pomidory.

78.-


Marynowane śledzie w wiśni oraz w pigwie

To danie, w którym śledzie są marynowane w wiśniach / w pigwie, dzięki czemu nabierają charakterystycznego smaku i aromatu.

29,-


RYBY

Fish & Chips

Tradycyjne brytyjskie danie – złocista, chrupiąca ryba w cieście piwnym, podawana z grubymi frytkami, surówką oraz sosami.

66,-


Sandacz z pieca z sosem borowikowym podany na leśnych grzybach i młodych sałatach

Soczysty pieczony sandacz, podawany na łożu z leśnych grzybów i delikatnych młodych ziemniaków, polany aromatycznym sosem borowikowym. To danie dla miłośników połączenia klasycznych smaków ryby i grzybów, wzbogaconych dodatkowo aromatem ziemniaków i borowików.

78,-


Łosoś z pieca w pesto bazyliowym na sosie nduja z mulami, brukselką i młodym i ziemniakami

Świeży łosoś, upieczony w pesto bazyliowym, serwowany z delikatnymi młodym i ziemniakami i mulami. Danie uzupełnia intensywny, lecz wyważony sos nduja, którego ostrość doskonale komponuje się z łososiem tworząc niepowtarzalny bukiet.

84,-


Dorsz z pieca w sosie porowo – żurawinowym

Delikatny dorsz, upieczony na łożu z warzyw, które nadając mu intensywnego smaku i aromatu. Do dania podawany jest pikantny sos porowo – żurawinowy, który wzbogaca smak ryby i podkreśla nuty warzyw. Całość tworzy harmonijne danie, które zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

74,-


Mule w pesto prowansalskim na maśle i winie (40 szt.)

To pyszne danie z muli, które zostały podsmażone w aromatycznej mieszance ziół prowansalskich w maśle i winie. Delikatny smak małży świetnie komponuje się z aromatami prowansalskimi, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Zaserwujemy je z ciepłą grzanką.

71,-


MIĘSA

Golonka z dzika w sosie jałowcowym z rozmarynem na pieczonych warzywach z plastrem boczku z naszej wędzarni i marynowanym i buraczkami.

Klasyczna dziczyzna i przyprawy tworzą niezapomniany smak w naszej delikatnie pieczonej golonce z dzika. Aromatyczny sos jałowcowy z dodatkiem rozmarynu doskonale do niej pasuje i podkreśla jej wyjątkowy bukiet. Podajemy ją na warzywach pieczonych z chrupiącym boczkiem z naszej wędzarni i delikatnie marynowanymi buraczkami, które dodają nieco słodko – kwaśnego smaku i kolorytu temu wyjątkowemu daniu.

78,-


Pierś z kaczki z pieca na selerze z imbirem i miodem z sosem tymiankowym.

Nasza soczysta pierś z kaczki jest pieczona w specjalnej mieszance przypraw, co nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Podajemy ją na delikatnym selerze z imbirem i miodem, który dodaje słodyczy i doskonale komponuje się z mięsem. Nasz sos tymiankowy, przygotowany z aromatycznych ziół, podkreśla smaki aromat kaczki.

76,-


Stek z polędwicy wołowej podany na rozgrzanym sizzlerze z pieczarkami i pieczonym pomidorem.

Soczysta polędwica wołowa, idealnie wypieczona na rozgrzanej płycie sizzlera, podana z aromatycznymi pieczarkami i soczystym, pieczonym pomidorem. To danie dla miłośników klasycznej kuchni mięsnej, którzy szukają perfekcyjnego połączenia smaków i tekstur.

125,-


Polędwiczki wieprzowe z pieca na karmelizowanych paprykach w słodkim chili z kaszą kuskus.

Soczyste polędwiczki wieprzowe są pieczone w piecu, a następnie podawane na
karmelizowanych paprykach w słodkim chili. Danie to jest uzupełnione kaszą kuskus, która idealnie komponuje się ze smakiem mięsa. Idealne dla miłośników wykwintnych dań mięsnych i orientalnych smaków.

68,-


Kotlet schabowy z kością, smażony na smalcu.

Tradycyjny kotlet schabowy z kością, smażony na smalcu. Podany z ziemniakami, kapustą zasmażaną i salsą z ogórka kiszonego.

65,-


ROŚLINNE

Boczniaki duszone w maśle i winie, podane z świeżo pieczonym pieczywem i sałatą

Grzyby duszone są na maśle i białym winie, dzięki czemu zachowują swoją naturalną delikatność i konsystencję. Całość podawana jest ze świeżo pieczoną bagietką. Danie uzupełnia także świeża sałata, która nadaje mu orzeźwiającego charakteru.

39,-


Pierogi własnego wyrobu z soczewicą

Nasze pierogi z soczewicą to idealne połączenie tradycyjnego smaku z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. Delikatne ciasto pierogowe jest wypełnione aromatycznym farszem z soczewicy.

40,-


Pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem.

Nasze pierogi ze szpinakiem to idealny wybór dla miłośników zdrowego jedzenia. Delikatne ciasto pierogowe jest wypełnione aromatycznym farszem ze szpinaku i
parmezanu.

40,-


Kotlet wegański

Roślinny kotlet na bazie kalafiora i brokułu z soczewicą i pietruszką, podany na sałacie skropionej cytryną.

42,-


DLA DZIECI

Nuggetsy z kurczaka własnego wyrobu z frytkami, surówką i sosem.

Domowe nuggetsy z kurczaka, podawane z chrupiącymi frytkami, orzeźwiającą surówką oraz sosem według wyboru.

39,-


Pierogi własnego wyrobu z twarogiem, sosem waniliowym i owocami.

Nasze pierogi z serem to tradycyjny przepis, przygotowany z naturalnych składników i podany z delikatnym sosem waniliowym oraz owocami, które sprawiają, że smak dania jest jeszcze bardziej wyjątkowy.

30,-


DESERY

Tort Sachera z gorącymi malinami.

Delikatny i wilgotny Tort Sachera z dodatkiem gorących malin to prawdziwy rarytas
dla miłośników czekolady. Wierzch tortu pokryty jest gładką i błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem malin.

30,-


Beza Pavlova

Lekka i puszysta beza Pavlova z dodatkiem kremowego mascarpone i wiśniami to
wyjątkowy deser dla miłośników słodkości.

30,-


Fondant czekoladowy z gorącymi wiśniami

Po przekrojeniu ciasta wylewa się rozpływająca się w ustach czekolada, która
idealnie kontrastuje z kwaśnymi wiśniami. To deser, który podawany jest na gorąco.

30,-


Banana toffi.

Banan polany gęstym, aromatycznym karmelem, podany z lodami waniliowymi to
propozycja dla miłośników deserów o słodkim aromacie. Gorący karmel idealnie
kontrastuje z zimnymi lodami, tworząc niepowtarzalny smakowy duet.

30,-


NAPOJE GORĄCE
  • Herbata czarna / zielona / owocowa
    • filiżanka – 15,-
    • dzbanek – 20,-
  • Latte Macchiatto – 18,-
  • Cappuccino – 18,-
  • Espresso / doppio
    • 12,- / 17,-
  • Americano – 15,-
  • Frappe – 24,-
  • Irish coffee – 38,-
NAPOJE ZIMMNE
  • Woda mineralna 330ml / 700ml
    • 14,- / 22,-
  • Coca Cola / Cola Zero / Fanta / Sprite Kinley
    • 250ml – 14,- / 850ml – 32,-
  • Sok
    • 250ml – 14,- / 1L – 32,-
  • Sok wyciskany 200ml – 25,-
  • Koktajle bezalkoholowe 200ml – 24,-

PIWO

Złote Lwy / Porter / Marango / Pszeniczniak / Czarny Bez / Żywiec / Warka Strong

IPA 0% / Zanzi 0%

20,-


DRINKI
  • Aperol Spritz – 36,-
  • Błękitna laguna – 29,-
  • Whisky Sour – 32,-
  • Mojito – 34,-
  • Espresso Martini – 33,-
  • Sex on the beach – 31,-
  • Orange Campari – 32,-
  • Negroni – 37,-
  • Cuba Libre – 32,-

ALKOHOLE INNE – 40ml
  • GinGordon’s – 19,-
  • Rum – 19,-
  • Malibu – 16,-
  • Tequila – 25,-
  • Cognac Hennessy V.S. – 45,-
  • Metaxa – 16,-
  • Bailey’s -16,-
  • Jagermeister -16,- / 250,- (0,7L)
  • Nalewka własnej produkcji
    • 20,-

WERMUTY

Martini Bianco / Rosso / Extra Dry / Fiero

100ml – 19,-


WÓDKI – 40ml / 0,5L
  • Belvedere – 26,- / 305,-
  • Finlandia – 15,- / 165,-
  • Pan Tadeusz – 13,- / 145,-
  • Biały Bocian – 13,- / 145,-
  • Baczewski – 16,- / 180,-
  • Absolut – 15,- / 165,-

WHISKY – 40 ml / 0,7L
  • Glenfiddich „12” – 42,- / 690,-
  • Chivas Regal „12” – 24.- / 380,-
  • Johnnie Walker „12” – 23,- / 360,-
  • Ballantine’s „12” – 22,- / 340,-
  • Famous Grouse – 19,- / 300,-
  • JackDaniel’s – 23,- / 360,-
  • Jameson – 21,- / 330,-

Rezerwacja

tel.: 58 620 06 48, 58 620 32 53

tel.: 586 200 648

restauracja@rozawiatrow.com.pl

Zapraszamy w godzinach

niedz. – czwartek 12.00-18.30
piątki 12.00-22.00
sobota 12.00-02.00

biuro czynne od 11.00

NR konta do wpłat bankowych
(po wcześniejszych ustaleniach):

Róża Wiatrów Restauracja s.c.

BZ WBK
24 1090 1102 0000 0000 1013 2485